Photo by UX Store on Unsplash

Bir arayüz tasarımcısının beslenme çantası.

Metehan Kaya
7 min readSep 12, 2020

Bu yazıda hedefim bu alana yeni girmiş kişilerin gelişimlerine destek olacak kaynakları bir arada toparlamak. Hepimizin bildiği Dribbble, Behance ve Pinterest gibi kaynaklar yerine daha az bilindiğini düşündüğüm ve daha verimli olduğuna inandığım kaynakları sizinle paylaşmak.

Neden Dribbble ve Behance değil?

Tasarıma ilk başladığımda ilham almak için Behance’e bakıyordum. Bir süre sonra paylaşılan işlerin ortalamasına baktığımda daha kaliteli işlerin var olduğunu düşündüğüm Dribbble üzerinden devam ettim. Uzun bir süre Dribbble’da devam ettikten sonra oda yetersiz kalmaya başlamıştı. Bir landing page tasarımı yapıyorken ilham almak için sadece ekran görüntüleri yetmemeye başlamıştı. Tüm akışı görmek ve hatta kodlarını incelemek istiyordum. Daha sonra bu konuda iyi olan web sitelerini araştırmaya başladım. Araştırmamın sonucunda koca bir okyanusta küçücük bir akvaryuma sıkıştığımı fark ettim. Bulduğum kaynakları kategorilere ayırarak altta sizler için listeleyeceğim.

İlham

Photo by Kelly Sikkema on Unsplash

Awwwards

Çeşitli kategorilerde kaliteli işlerin paylaşıldığı web sitesi.

Lapa Ninja

İstediğiniz kategoriden landing pageleri bulabileceğiniz web sitesi.

One Page Love

İsminden anlayabileceğiniz üzere tek sayfa web sitelerini inceleyebileceğiniz web sitesi. İçerisinde kurslar da var bakmanızı tavsiye ederim.

Site Inspire

Yine kaliteli web sitelerini deneyimleme imkanı sunan bir web sitesi. Filtreleme konusunda çokça seçenek sunmasından dolayı aradığımı kolayca bulabiliyorum.

Good Web Design

Belli bir section için ilhama ihtiyaç duyduğumda kullandığım web sitesi.

Flowbase

Webflow ile hazırlanmış web sitelerini inceleyebileceğiniz web sitesi

Land-Book

Landing Pagelere bakabileceğiniz web sitesi

Pages.ooo

Bu sitede farklı tarzlardaki şık web sitelerini inceleyebilirsiniz.

CssDesignAwards

Awwwards ile benzer tarzda web sitelerini inceleyebilir puanlamalarına göz atabilirsiniz.

Tympanus

Bu site sayesinde rastgele web siteleri açıp mouse un hover efektlerini inceleyebilirsiniz.

SaaS Landing Page

Farklı sectionlara göre filtreleyebileceğiniz SaaS web sitelerini inceleyebilirsiniz.

Landingfolio

Renk, endüstri gibi farklı farklı kategorilere ayrılmış web sitelerini inceleyebilirsiniz.

Bonus

TheNews

Bu bir mobil uygulama. Burada bahsettiğim web sitelerinin çoğunu tek bir uygulamada bizlere sunuyor indirip iki üç günde bir incelemenizi tavsiye ederim.

Uxcel

Temelleri öğrenmek için çok faydalı bulduğum web sitesi duolingo tarzı bir oyun havasında soru cevap şeklinde pek çok şeyi öğrenebilirsiniz.

Twitter

Bu alanda kendini yetiştirmek isteyen herkese #designtwitter a dahil olmalarını tavsiye ederim. Büyük şirketlerde çalışan tanınmış ve işlerini beğendiğiniz tasarımcıları buradan takip edip paylaştıklarını okuyabilirsiniz. İnsanlar neler hakkında konuşuyor, yenilikler neler ve projelere yorumları neler oluyor bu konularda çok faydalı tartışmalar yapılıyor. Bunlara katılmanızı tavsiye ederim.

Slack

Türkiye’de çok iyi işler yapan insanların toplandığı topluluklar var. Bunlardan benimde dahil olduğum 3 tanesini sizinle paylaşmak istiyorum. Bu tasarım ve araştırma gruplarına dahil olup işleriniz hakkında geri bildirim alabilirsiniz.Sektörde başarılı insanlarla tanışabilir ve tartışmalara katılabilirsiniz.

tmlabstudio.slack.com

uxminimal.slack.com

ux-arastirma.slack.com

Figma Community

Burayı atlamak tabi ki olmazdı. Tasarımcılar ve şirketler tasarım dosyalarını herkese açık ve ücretsiz şekilde paylaşıyor. Oldukça kaliteli dosyalara buradan ulaşabilirsiniz. Bu sayede önemli tasarımcıların ve şirketlerin çalışma dosyalarını inceleyebilirsiniz.

Son olarak iş bulma konusunda çok faydasını gördüğüm bir şeyi paylaşmak istiyorum. LinkedIn’i aktif kullanın. Yaptığınız işleri paylaşın. Sadece arkadaşlarınızı eklemeyin sonuçta burası Instagram değil. Kendi sektörünüzdeki insanları ekleyin. Bu sayede işleriniz daha çok kişiye ulaşacak. Bu noktada kendim üzerimden bir örnek paylaşmak isterim. Şu ana kadar 3 farklı şirkette çalıştım ve tamamını LinkedIn üzerinden buldum. Hatta hiç birisinin ilanı bile yoktu. Bana ulaşıp görüşmek istediklerini belirttiler. LinkedIn’in ekmeğini yemiş biri olarak kesinlikle aktif kullanmanızı tavsiye ederim.

Bu yazıda anlatacaklarım bu kadardı umarım faydasını görürsünüz. Bana ulaşmak isterseniz Twitter, Instagram ve LinkedIn üzerinden ulaşabilirsiniz.

--

--